Postzegels met trots

postzegel pauw

postzegel pauw

100-lap

100-lap

Ik vind ze mooi geworden!
Mijn postzegels met geborduurd bijtje waren op en dus heb ik deze week weer Persoonlijke Postzegels besteld. Deze keer met de pauw van de 100-lap.
De 100-lap is een merklap die ik maakte naar aanleiding van het 100ste nummer van de nieuwsbrief/het tijdschrift van vereniging MERKWAARDIG. Die lap kwam op de voorpagina! Trots dus, en wel als een pauw!

Geplaatst in handwerken | 4 reacties

Drukke week

De afgelopen week heb ik drie interessante snoepreisjes gemaakt.

kleding die de lucht zuivert

kleding die de lucht zuivert

Maandag was de derde dag van de Dutch Design Week in Eindhoven.
Piet had een vrije dag, dus zijn we gezellig samen gaan kijken naar wat de toekomst ons gaat brengen op het gebied van design.
Je kunt er de hele dag rondkijken en dan heb je nog maar een fractie gezien. Strijp-S is mijn favoriete locatie. Daar kom je enthousiaste studenten tegen, die vol vuur over hun bedenksels kunnen vertellen. Maar ook de hal met tapijten van verschillende dingetjes zoals plastic bestek, sponsjes of deegwaren kon mij bekoren.
Mijn foto’s vind je op mijn Facebook-album Dutch Design Week 2014.

quilt van spijkergoed

quilt van spijkergoed

Donderdag was de eerste dag van de Open European Quilt Competition 2014 in Veldhoven. Hoewel ik geen quiltster ben, vind ik het altijd een feest om de prachtige inzendingen voor de jaarlijkse wedstrijd te bekijken.
En natuurlijk de bijbehorende zaal vol kramen met stofjes, bandjes, knopen en ander spul, waar ik deze keer helemaal niets van heb gekocht! Was ik verstandig of niet? 😉
Volgend jaar is de OEQC in Maastricht. Hoef ik niet meer zo’n end te rijden.
Ik heb er verschillende fotoalbums van gemaakt:
OEQC 2014 – Joke Faber Joke stond met haar borduurwerken in de ontvangsthal.
OEQC 2014 – Oude meesters Voor een aantal quilts was “Oude meesters” het thema.
OEQC 2014 – Ruth Shadar Ruth deelt alles op in blokjes, net als ik 😉
OEQC 2014 – Quilts 1 Allerlei quilts die ik om een of andere reden interessant vond.
OEQC 2014 – Allerlei Foto’s zonder quilts, maar met bijzondere mensen.

testbeeld

testbeeld

Zaterdag en zondag was er een sfeervolle expositie in Merzenich, een klein plaatsje tussen Aken en Keulen. Niet al te ver reizen van hieruit. Daar is een meubelzaak gecombineerd met een klein handwerkwinkeltje. Ik had foto’s gezien van vorig jaar en vond het de moeite waard. Er hingen handwerken van Jeanny Cobben en Erica Uten naast werken van andere nijvere dames (en heren?). De beide dames waren de hele tijd aanwezig, dus dat was een gezellig bezoekje. Het patroon van het (Duitse?)  testbeeld mocht mee naar huis.
Mijn foto’s vind je in het album Merzenich oktober 2014.
Nu een weekje uitrusten!

Geplaatst in algemeen, handwerken | 4 reacties

Activiteitenbeurs 2014 – buit

boekjes

boekjes

Véronique Enginger

Véronique Enginger

Als je naar zo’n bijeenkomst gaat waar van alles op handwerkgebied wordt verkocht, dan gaat er natuurlijk altijd wel iets mee naar huis. De verleidingen zijn te groot 😉
Zo kocht ik drie deeltjes van de leuke serie Point de croix et Cie van Mango Pratique (DMC). Renette wees me op het leuke “So British!” en ik vond zelf ook “Douce Méditerranée” en “Souvenir de montagne” de aankoop waard.
Deze boekjes zijn door een drietal ontwerpers gemaakt waaronder telkens Véronique Enginger. Ik houd van haar stijl. Daarom staan er al drie grote boeken van haar in mijn kast.

Het Haantje

Het Haantje

Ik had het poppetje Cyzarine meegebracht om aan Lada van Atelier Het Haantje te laten zien. Ik had immers bij haar het patroon gekocht. Lada speelde er handig op in en veronderstelde dat ik wel van poppen hield. Daar kon ik geen nee op zeggen 😉 Oké, nu heb ik dus een pakketje voor Matrjoshka’s gekocht. Patroon, lapjes en kantjes in de verpakking, dus ik kan zo aan het werk. Het moeilijkste lijken me de gezichtjes. Lada zei zelf in haar charmante accent dat ze verslaafd is aan het maken van deze poppetjes. Je kunt er allerlei stofrestjes mee opmaken.
Ook een pakketje met vilten herfstblaadjes gingen mee en de blaadjes hangen nu te wiebelen voor het raam.

randenlap aanvulling

randenlap aanvulling

Bij Naald & Draad zag ik borduurband staan wat ik al eerder bij hun had gekocht. De donkerblauwe stof gebruik ik voor de tweekleurige randjes van de hype RPW (Randje-Per-Week). Ik twijfelde of ik met de oude lap het eind van het jaar zou halen, dus heb ik een halve meter extra gescored. Thuisgekomen las ik dat de dames van RPW er nog een jaar aan vast gaan plakken, dus die halve meter komt vast wel vol. Ik had misschien beter een hele meter kunnen kopen!

Canada

Canada

Vereniging MERKWAARDIG heeft zelf ook een winkel. Daar verkopen ze o.a. tweedehands handwerkspulletjes en patronen uit erfenissen en dergelijke. Ik vond er het patroon “Canada” dat ooit te koop was via de Margriet. Het esdoornblad wat toen als “lok-patroontje” in het weekblad stond, heb ik geborduurd voor mijn moeder zaliger. En dat werkje staat nu alweer jaren bij mij. Je snapt dat dit complete patroon mee “moest”.

textielagenda

textielagenda

Tenslotte krijgen vrijwilligers van de vereniging elk jaar als bedankje een speciaal cadeautje. Dit jaar was dat een inklapbare plu en de Textielagenda. Die agenda is voor mij dubbel leuk, omdat mijn waterlap, die met die kraan, op de voorkant (maar ook bij week 12) staat. Heel handig dat veel handwerkevenementen in de agenda staan vermeld. De agenda is te koop in een aantal kiosken, maar ook in de MERKWAARDIG-winkel.

Geplaatst in handwerken | Een reactie plaatsen

Activiteitenbeurs 2014 – mijn borduursels

A-K en L-Z

A-K en L-Z

Drie keer per jaar organiseert vereniging MERKWAARDIG een bijeenkomst voor leden. De Activiteitenbeurs is van die drie wel de plezantste en drukst bezochte.
Ik zorg voor de naamkaartjes die door twee dames aan de genodigden worden verstrekt bij binnenkomst. De ene dame “doet” de achternamen van A t/m K, de andere van L t/m Z. Om dit duidelijk te maken heb ik dit jaar twee “vaandeltjes” geborduurd met die informatie. Helemaal in stijl met het lettertype uit het logo. Natuurlijk geborduurd met zijdegaren van Venne Colcoton in rood en blauw. Heerlijk om alle positieve reacties te horen.

melfie van Sas

melfie van Sas

Berthi Smith verzorgde een lezing over de merklappen van de meisjes van het Amsterdamse Burgerweeshuis. Ze heeft er een prachtig, informatief en vooral leesbaar boek over geschreven. Op haar blog plaatste ze een “melfie”, een MERKWAARDIG selfie, waarop haar naamkaartje te zien is. Ik vond het zo’n leuk idee, dat ik van mezelf ook een melfie heb gemaakt. Ik heb een speciale naambadge op als mede-organisator. Bovendien zie je op mijn melfie het halssieraad dat ik maakte naar voorbeeld van een patroon van Renette Niekerk, dat in tijdschrift 101 op blz 27 stond. Niet met het woord “stom” zoals in het origineel, maar met “plezant”, omdat ik de club Vlamingen steun die het woord weer in ere wil herstellen.

datumblokken

datumblokken

Wat ik ook had meegenomen, waren mijn datumblokken.
3 langwerpige blokjes met de maanden, twee kubussen met de dagnummers en een plat blok met de seizoenen. Gezeten in hun sofaatje geven ze de datum weer.
Ik heb hoofdredacteur Erna Merema beloofd er een werkbeschrijving en patroon voor te maken dat in het MERKWAARDIG tijdschrift komt te staan. Dat wordt nog even bedenken hoe ik dat zo aanpak, dat iedereen er mee uit de voeten kan.

mier van Sas

mier van Sas

mierenhoop

mierenhoop

Natuurlijk ging ook mijn mier mee. Voor het Textielfestival (volgend jaar van 13 t/m 16 mei) zijn de leden opgeroepen om een speldenkussentje van 9x14cm te maken met een geborduurde mier erop. Ik ben benieuwd wat kunstenaar Resi van der Ploeg hiermee gaat doen!

Geplaatst in handwerken | 4 reacties

Reisje langs de kust deel 3 Egmond en Philippine

Als ik zo de titel bekijk, lijkt het wel een echtpaar, de heer Egmond en de schone Philippine, waarover ik wil schrijven. Ik moet je teleurstellen, het zijn gewoon twee leuke plaatsen, waar we geweest zijn tijdens ons reisje langs de kust.

windmolens

windmolens

Zaterdagochtend gingen we vanuit Heiloo (waar we in een hotel hadden geslapen) richting zee. En dan kom je terecht in Egmond. Het was lekker zonnig toen we een stuk strand verkenden. Het windmolenpark was goed te zien. Ook werd er nog les gegeven in windsurfen.
Nadat we op een beschut terras van een strandtent een lekkere kop koffie hadden gedronken, begon het langzaamaan toch grijzer en grijzer te worden. Tijd om weer naar de auto te wandelen. De windmolens waren niet meer te zien en de windsurfers hadden een droger plekje opgezocht. Inmiddels was het zachtjes gaan regenen.

vuurtoren Van Speijk

vuurtoren Van Speijk

Toch nog even de vuurtoren op de kiek gezet. Een heel speciale vuurtoren bleek. Dit is het officiële monument voor Jan van Speijk. Je weet wel, die van “dan maar de lucht in!”.
Van Speijk werd op 31 januari 1802 geboren en is opgegroeid in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Daar werd hij opgeleid tot kleermaker. Maar hij voelde zich aangetrokken tot het zeeleven en heeft vanaf 1820 bij de Marine zijn sporen ruimschoots verdiend. Op 5 februari 1831 heeft hij zijn kanonneerboot in de lucht laten vliegen, zodat die niet in handen van de vijand (België) zou vallen. Hijzelf, 28 bemanningsleden en een onbekend aantal Antwerpenaars kwamen daarbij om het leven. Jan was net 29 jaar oud.
Koning Willem I heeft niet lang daarna de vuurtoren van Egmond verklaard tot Van Speijk monument. Bovendien is er een Koninklijk Besluit genomen, dat de Marine voortaan altijd een boot zou hebben met de naam Van Speijk. Cool toch!

mosselmonument

mosselmonument

mosselbank

mosselbank

Op de laatste dag van onze reis zijn we naar Zeeland gereden. Zoals elk jaar wilden we daar verse Zeeuwse mosselen gaan eten. Deze keer niet in Yerseke, maar in Philippine, de “mosselstad”.  Daar zijn maar liefst 8 mosselrestaurants, en dat in een stadje met 2200 inwoners! Toevallig was het de laatste dag van hun mosselfeest met kermis en live optredens.
In hotel-restaurant Au Port hebben we een heerlijk mosselmenu voorgeschoteld gekregen. Gelukkig waren we er op tijd, want het duurde niet lang of alle tafeltjes waren bezet.
We waren vermoeid, dus na een kleine wandeling door het dorp, waar we het mosselmonument en de mosselbank tegenkwamen, zijn we maar in het hotel blijven slapen. Zo konden we de volgende dag weer opgewekt huiswaarts gaan.

Geplaatst in algemeen | 4 reacties