Turmac zijdjes

twijfelgevallen

twijfelgevallen

Gisteren had Berthi een logje over Turmac zijdjes.
Mijn moeder rookte Turmac sigaretjes als jonge meid en heeft zo een leuke kleine verzameling van die fraaie lapjes weten te vergaren.
Als ik het goed heb begrepen van haar, waren vooral de pastelkleurige sigaretjes van Turmac razend populair bij de jongedames van toen.
Of er later ook nog zijdjes zijn bijgekocht en of er ook zijdjes van andere merken bijzitten, weet ik niet.
In de loop van de tijd zijn ze in mijn bezit gekomen.
Een mooi moment om ze jullie eens te tonen.
(klik op het plaatje voor een groter formaat)

fruitmandjes

fruitmandjes

met vleugels

met vleugels

bloemen

bloemen

Dit bericht is geplaatst in handwerken. Bookmark de permalink.

12 reacties op Turmac zijdjes

 1. Berthi schreef:

  Prachtig zijn ze om te zien, alleen jammer dat je moest roken om aan deze fraaie zijdjes te kunnen komen. De manden met fruit en vlinders schieten er voor mij uit. Kleurrijk en fleurig!

 2. elma schreef:

  Actie op reactie, ook in mijn doosje liggen twijfel gevallen of het wel uit een doosje sigaretten komt.
  Die van mij zijn op een velletje papier geplakt.

 3. Jeanny schreef:

  Typisch, tot voor kort wist ik niet van het bestaan ervan. De laatste tijd zie je oproepjes in de krant van verzamelaars.

 4. Mien B. schreef:

  Je hebt wel heel mooie exemplaren!

 5. Chris schreef:

  Hallo Saskia. Ik had er nog nooit van gehoord, van die zijdjes! Dus ik ben eerst eens bij Berthi gaan kijken. Leuk!!

 6. Annelies schreef:

  Ik had er, behalve dan net bij Berthi, nog nooit van gehoord. Bijzonder !

 7. Marijna schreef:

  Wat mooi!!! En die kreeg je bij de sigatetten? Net zoiets als voetbal plaatjes.

 8. Pingback: Vervolg Turmac zijdjes | Berthi's Weblog

 9. Lous Reesink schreef:

  Wat mooi, nooit gezien en kreeg je dat bij sigaretten, ik heb veel gerookt(40 jaar geleden) maar jammer nooit deze mooie zijdjes gekregen

 10. Lia Gunster schreef:

  Hallo zijdjes liefhebbers,
  Mijn naam is Lia Gunster, ik ben van ’41 en een fervent quiltster. Vorig jaar zat ik aan een quilt te werken en plotseling schoot mij een herinnering te binnen van een oom die een sigarendoos openmaakt en bovenop het vloeipapier lag een prachtig handwerkje. Dat was in ’46/’47. Ik ben op zoek gegaan naar de naam van deze handwerkjes en kwam dus uit bij de ‘zijdjes’. Ik besloot om op zoek te gaan om daar dan een mooie, nostalgische quilt van te gaan maken. Ik ben naar Zevenaar gegaan waar het Turmac museum staat en daar leerde ik nog veel meer. Via een oproepje in de krant en via vragen aan, vooral, oudere mensen kreeg ik zijdjes toegestuurd. Ik koop geen zijdjes en verkoop ze ook niet. Ik vind het n.l. zulk prachtig erfgoed dat absoluut bewaard dient te blijven. Heel mooi zijn ook de verhalen van mensen die mij de zijdjes schonken. Ik beloofde iedere gulle geefster dat zij een foto van de quilt krijgen wanneer die af is en dat ik de zijdjes die overblijven aan b.v. het textielmuseum schenk. Ik heb n.l. het afgelopen jaar ook geregeld gehoord dat mensen, bij het opruimen b.v. van het ouderlijk huis, ‘die oude rommel’maar hebben weggegooid. Doodzonde. Ook staat er dit jaar een afspraak gepland met dhr. Gooijaards (die het hoofdstuk in het boek ‘op de koop toe’ heeft geschreven). Hij is, voor zover ik weet, de enige die geprobeerd heeft om de zijdjes te catalogiseren. Ik verzamel ze dus niet om het verzamelen maar wél om ze te behouden als kleine kunstwerkjes. Heel leuk dus om op b.v. dit blog te lezen over de zijdjes en ik hou mij zeer aanbevolen voor mooie verhalen die met dit onderwerp te maken hebben. en wanneer een van jullie óók een foto van de quilt (die dit jaar klaar moet komen) wil hebben stuur dan even een mailtje naar:
  Lia Gunster
  jan-liagunster@home.nl

 11. Marijke schreef:

  Hallo Saskia, ik heb er 37 stuks in mijn bezit. van groot tot klein van dierenfiguren tot
  bloemmanden en fruitmanden. ik heb ze al meer als 50 jaar in mijn bezit. ze zijn inderdaad van voor de 2e wereldoorlog en ze zaten bij sigaretten. ik heb ze ooit van
  mijn moeder gekregen . vind ze nog steeds mooi

 12. Marijke schreef:

  heel mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *