Jan Sonnemans

Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

loslopende kalkoen

loslopende kalkoen

Gisteren waren we in het Brabantse Sint-Oedenrode.
Daar werd de Gasthuishoeve geopend, waar “streekbeleving” het thema is.Gasthuishoeve? Streekbeleving? Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen.
Op het terrein van Central Point Brabant, een verdeelcentrum van de vele boomkwekerijen in de omgeving, konden we wel een soort tuincentrum verwachten. Maar er was meer.
Centraal staat de promotie van Brabantse producten, waarvan we natuurlijk het een en ander richting Limburg hebben meegenomen. We aten gisteravond Brabantse keeltjesstamp (stamppot van raapsteeltjes), Brabantse groentezoetzuur en appelcompôte van Eindhovense appelen.

gevel in de hal

gevel in de hal

echte gevel

echte gevel

Maar daar waren we niet in de eerste plaats voor gekomen.
Aan één kant van de grote hal was de gevel nagebootst van een bestaand hofje in het centrum van Sint-Oedenrode, het Sint Paulus Gasthuis. Dit stamt al van vóór 1435! Nu is er het VVV en het museum Brabantse Mutsen in te vinden. (rechtse foto het echte hofje).
Maar hier in de hal van de Gasthuishoeve is achter de gevel de kleurrijke gedenkplaats van Jan Sonnemans  te vinden. Jan (1943-2006) was kunstschilder en Brabander in hart en nieren.

grote werken

grote werken

Ricky met de hoedenmuur

Ricky met de hoedenmuur

Zijn weduwe, mijn nicht Ricky, heeft in de Gasthuishoeve de ruimte gevonden om het werk en atelier van Jan een mooie plaats te geven.
Het eerste wat opvalt zijn de prachtige grote doeken, die hoog onder het dak hangen. Maar ook een wand met allemaal hoeden en petten, die Jan verzamelde. En dat was niet het enige wat hij verzamelde!
Ik geniet van alles wat hier staat en hangt en ook van de verhalen van Ricky, die zoveel jaren met deze bijzondere man heeft beleefd.

handtekening

handtekening

poesiealbum

poesiealbum

Jan signeerde zijn werk altijd met een J, een zonnetje en een mannetje. Zelfs al in 1969, toen hij in mijn poesiealbum schreef “doe wat je wilt, de mensen kletsen toch”. Achteraf is het bijzonder dat hij (toen 26 jaar) precies aangaf wat dat verlegen meisje van 14 nodig had.

Dit bericht is geplaatst in musea. Bookmark de permalink.

2 reacties op Jan Sonnemans

 1. Berthi schreef:

  Mooi verhaal! Ik ken Sint-Oedenrode redelijk goed, mijn moeder is in dit dorp geboren.

 2. elma schreef:

  Wat een prachtig verhaal. Mooi dat zijn atelier en kunstwerken een plek heeft gekregen.
  Heel veel herinneringen aan Jan en Ricky.
  Jan had het goed bekeken Doe wat je wilt, de mensen kletsen toch.
  Het is allemaal goed gekomen met zijn nichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *