Cyzarine

poppetjes

poppetjes

In het verleden heb ik wel meer poppetjes gemaakt.
Helemaal links een bruin meisje gemaakt in de zeventiger jaren. Ze heeft geen naam.
Daarnaast zit Anneke, gemaakt naar eigen patroon afgekeken van het peperkoekmannetje, wat hier bij mijn bureau hangt. Zij is in 2010 gemaakt en kan alleen maar zitten.

patroon

patroon

Als ik ze zo naast elkaar zie, dan valt me op hoe verschillend ze zijn. Niet alleen qua huidskleur maar ook model en details. Eigenlijk net als met mijn borduurwerken en mijn tassen: ik probeer graag iets nieuws uit.
Het patroon van het Russische poppetje van Atelier Het Haantje geeft daarin veel vrijheid. Alleen de huidskleur staat vast. Er zit een roze lapje bij.
Toch heb ik de kleuren van de kleding gekozen naar het plaatje: een rood hemd, een rood-wit geblokte overgooier ofwel sarafan en een wit schort. Ook heb ik bij Lada een meter gekocht van het fraaie bandje dat op de foto van het patroon staat.

bloot voor

bloot voor

Maar laat ik met de blote Cyzarine beginnen.
Want twee van de redenen dat ik viel voor het patroon, waren haar borstjes.
Ik kom niet vaak een poppenpatroon met borstjes tegen. Al was er niet echt een patroon van, maar slechts de mededeling dat er twee rondjes van een bepaalde maat geknipt konden worden die samengetrokken en gevuld op het lijfje konden worden genaaid.
Zo simpel kan het zijn. Al is het dan natuurlijk wel zaak om ze op de goede plaats vast te zetten 😉 Wist je dat echte vrouwenborsten zelden even groot zijn?

bloot achter

bloot achter

En toen ik toch met een naald door haar lijfje aan het frunniken was, heb ik er maar meteen een navel en een bilnaad bij verzonnen.
In de werkbeschrijving stond dat de armen en benen na het vullen van het lijf er aan vast gezet moesten worden. En misschien is dat ook de betere methode. Ik heb ze mee gestikt in de naden van het lijfje. Dat heeft zo zijn voor- maar zeker ook nadelen. Als ik het poppetje nog eens maak, dan stik ik de benen mee en zet de armen er na het vullen aan.
De haren heb ik gemaakt van breigaren met een mooie haarkleur en een flinke structuur. Haar bos haar is prachtig, maar zo dik geworden, dat één of twee vlechten niet echt mooi valt. Iets teveel garen dus, leer ik hiervan. Ik zou een laagje haren op haar hoofdje kunnen “borduren” en nog genoeg haren overhouden voor twee vlechten. Maar voorlopig laat ik die mooie volle bos lekker wapperen.

gezicht

gezicht

Het gezichtje was een aparte uitdaging. Het mopsneusje werd netjes beschreven: net als de borstjes een rondje met vulling. Maar waar en hoe het mondje en de ogen moesten worden geborduurd wordt aan de eigen fantasie overgelaten. Ik heb haar blauwe ogen gegeven en haar lipjes zijn niet fel rood, maar meer naturel. Met een wattenstaafje heb ik een waasje rode textielverf op haar wangetjes gewreven. Een spannende klus: als er maar niet teveel op komt! Het blosje staat haar goed.
De instructies voor de kleding gaan ervan uit dat er niet aan- of uitgekleed gaat worden. Maar ik besloot dat het een multi-culti poppetje zou worden, als de kleding uit kon. Een spijkerbroek, een indianenjurk, een pyjama, zelfs een motorpak, alles is mogelijk met een blote pop.

ondergoed

ondergoed

Een onderbroek en sokken staan niet in het patroon. Maar blote billen onder een rok gaat echt niet, vind ik 😉 Ik heb haar een katoenen directoire met kantjes aan de pijpjes gegeven. Een stukje “hoedenelastiek” (elastiek zo dik als een stopnaald) zorgt dat ie in de taille blijft zitten.
De sokken moeten nog eens over. Ze zijn te grof en niet gelijk. Toch maar weer eens mijn aantekeningen over het breien van sokken doorlezen.

rood hemd

rood hemd

Het rode hemd bestaat uit 4 rechthoekjes. De armsgaten heb ik versierd met een mooi kantje van de Kantfabriek. In de hals zit ook weer dat “hoedenelastiek”, zodat het hemd over haar hoofd uitgetrokken kan worden. En ook de ketting om haar hals (om de naad te camoufleren) is gemaakt met hetzelfde elastiek.

sarafan

sarafan

De overgooier ofwel sarafan is gemaakt van een (ongebruikte) geruite zakdoek. De stof van zakdoeken is altijd heel fijntjes, dus prima geschikt voor poppenkleertjes. De “brede” donkerrode rand van de zakdoek geeft het sierbandje aan de onderkant nog een extra oppepper. Dat sierbandje zie je ook terug aan de bovenkant en in de bandjes. Voor haar borstjes heb ik twee plooitjes op de juiste plaats gemaakt. (Foei, ik had de sarafan wel mogen strijken voor de foto!.)

schort

schort

Over de sarafan komt het schortje. “Stof of borduurstof voor schortje 10x13cm” en een borduurpatroon zijn de enige aanwijzingen die ervoor gegeven worden. Na het borduren van het eerste randje in kruissteek realiseer ik me dat de brede band wel erg breed zou worden in kruissteek. Omdat ik toch in de stop-mood ben door Sint Gallen, was de switch naar doorstoppen niet moeilijk. Het resultaat is boven verwachting leuk.
Onderaan het schortje heb ik net als op de foto van het patroon een franje en daarboven een randje in de hokjessteek gemaakt. Met een restje witte voeringstof heb ik de achterkant netjes afgewerkt, waarna het rode biasbandje aan de bovenkant kon worden genaaid, zodat het op de rug kan worden gestrikt.

alle kleding

alle kleding

Voor het hoofddoekje heb ik een oud sjaaltje van mijn moeder zaliger verknipt. Ik denk dat ze dat helemaal niet erg zou hebben gevonden. Ze maakte zelf ook vaak iets nieuws van oude kleding. Sja, net na de oorlog een noodzaak, maar ook erg leuk om te doen.
Op deze foto zie je alle kleding nog eens bij elkaar.

Westelijk Centraal-Rusland

Westelijk Centraal-Rusland

Ik heb in mijn boekenkast een prachtig boek liggen met aquarellen van Max Tilke met “klederdrachten en kostuums uit Europa, Afrika en Azië in vorm snit en kleur”. Het is een Nederlandse herdruk uit 1980 van prenten die al in 1923 en 1925 (in het Duits) zijn verschenen.
Het gaat van de Oost-Europese landen via Rusland naar China en Japan. Zo boeiend!
Leuk om in dat boek een plaatje te vinden van een klederdracht die erg veel lijkt op die van het Cyzarine. De manspersoon ernaast heeft een vrij saaie uitmonstering. Dus een broertje krijgt ze niet 😉
Hoe ik aan de naam Cyzarine kom? Omdat ik ten tijde van het maken van pop Anneke een alfabet-poppen-gezin wilde stichten. De A is van Anneke. De B is toebedeeld aan Barbie. Dus werd het een C. Op een site met Russische meisjesnamen vond ik er een lijstje van. Het was bijna Koningsdag en dus leek me de naam Cyzarine met de betekenis ‘koninklijke’ wel heel toepasselijk.

Dit bericht is geplaatst in handwerken. Bookmark de permalink.

6 reacties op Cyzarine

 1. Chris schreef:

  En koninklijk is ze hoor. vooral met die borstjes, navel en bilnaad! Haha, ik vind het enig zoals je te werk bent gegaan.
  Het borduurwerk van het schortje is helemaal goed! Dergelijk borduurwerk kom je in Wit Rusland ook veel tegen. Toen ik er was, heb ik nog gezocht naar een patroontje of borduurpakketje om dat voor iemand mee te nemen. Maar helemaal niks! En dat in een stad met 300.000 of meer inwoners. Wel boeken met patroontjes.

 2. Licia Huizer schreef:

  Wat een leuke beschrijving van het maken van je Popje… maar dat is toch nog een heel werk als ik het zo eens lees.
  p.s. als je soms eens in Dordrecht komt moet je eens kijken in de Voorstraat bij Wereldwijven..dat is een atelier in een prachtig oud pand en daar zitten buitenlandse vrouwen toch mooie dingen te maken.
  o.a. ook tassen en hele grote kussens voor op Buitenbanken en die zijn dan b.v. half van Volendammer streep stof en de rest van een oude deken afgebiesd met een reep grof kant.. en dunne voile sjaals daar komen gehaakte zijden randjes aan/

 3. Willeke schreef:

  Wat een mooi popje!

 4. Truus uit Drenthe schreef:

  Wat leuk zoals je beschrijft hoe je het Russische poppetje hebt gemaakt-vooral de lichaamsonderdelen! Het resultaat is erg mooi geworden.
  Ook bij ons werd vroeger kleding vermaakt of gebruikt voor poppekleertjes of iets anders.
  Grappig idee om de randjes zo in te delen in verschillende randjesrollen.
  goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

 5. Johanna Zweden schreef:

  Wat zijn ze leuk, en je randjes wat worden die mooi
  Fijn weekeinden en groetjes uit Zweden

 6. Irene schreef:

  Joechee een pop met borstjes en billetjes :-). Geweldig gemaakt Saskia. Het borduurwerk is mooi maar onderbroekje ook!
  Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *