Expo Veldhoven 2014 (deel 1)

merklappen

merklappen

Op 2 mei ben ik weer naar Veldhoven gereisd om daar de expositie van bijzondere quilts te bekijken (en de winkelkramen te bezoeken 😉 ). Ik ben zelf geen quiltster, maar vind het prachtig om te zien en haal er erg veel inspiratie uit.

Hans Oomen

Hans Oomen

Maarie Lukasse

Maarie Lukasse

Deze keer was Het Historisch Museum de Bevelanden er in de persoon van directeur Hans Oomen. Hij had een heleboel merklappen meegenomen, die direct bij binnenkomst de bezoeksters verrasten. Hij wees mij op de twee die ik hier rechts laat zien. Het origineel van Maarie Lukasse uit 1834 en een nageborduurd exemplaar (het patroon is te koop in de museumwinkel).

Berthi en Amish quilts

Berthi en Amish quilts

Natuurlijk ging ik direct op zoek naar Berthi. Zij had een reeks authentieke Amish quilts meegenomen. Amish zijn erg op eenvoud gesteld, dus de quilts zijn sober van kleur en eenvoudig van patroon. Dat deze quilts ook echt gebruikt zijn als deken, maakt ze tussen alle sierquilts toch heel bijzonder.

Nelly Timmermans-de Haay

Nelly Timmermans-de Haay

In een klein hoekje kwam ik een hoeveelheid kleine hoedjes tegen. Het bordje ernaast vertelde, dat deze hoedmodellen gemaakt waren door Nelly Timmermans – de Haay, die leefde van 1914 tot 1993. Het is dus haar honderdste geboortejaar. In 1969 heeft zij een cursus hoedenmodiste gedaan en zij slaagde met alleen tienen. De hoedjes waren haar examenstukken.  Bijzonder dat dit bewaard is gebleven en dat we het daar mochten bekijken.

Dia de los MOOertos

Dia de los MOOertos

Cow-culator

Cow-culator

Cow Tipping

Cow Tipping

Natuurlijk hebben we (inmiddels had ik Mien getroffen) ook genoten van de koeienquilts. Misschien heb je er ook al wat van op de blog van Berthi gezien. Mien merkte op, dat de spenen aan de uiers vaak heel grappig waren uitgevoerd: nummerlabels, doodskopjes, belletjes, sleuteltjes of pompoms, het was af en toe hilarisch. Die met die doodskopjes met de titel “Dia de los MOOertos” gaat over dia de los muertos ofwel allerzielen. Natuurlijk moest de quilt met de “Cow-culator” ook op de foto, net als “Cow tipping”, die gemaakt is met Vlisco-stoffen.

Tentmakers Caïro

Tentmakers Caïro

Wat je ook al op de blog van Berthi zag, is de tentenmaker van Caïro. We hebben met verbazing gekeken naar de bijzondere uitvoeringen van figuren die aan Alhambra en moskeeën deden denken. Maar heel bijzonder waren de met vogels versierde lappen. Alleen effen stoffen worden er gebruikt en alle streepjes, stippeltjes en veertjes zijn apart met de hand erop geborduurd. Er waren doeken te koop voor prijzen die in geen verhouding stonden tot het werk wat eraan besteed is. Ik heb geen kale muur meer, anders had ik zeker overwogen er een van de lappen te hangen.
Gillian Travis en Bayeux

Gillian Travis en Bayeux

Ook Gillian Travis kwam al bij Berthi voorbij. Mien en ik hebben een aangenaam gesprek met haar gehad, waarin zij over de vele fietstochten sprak, die zij en haar man hebben gemaakt. De vele foto’s die dan genomen worden, zijn haar inspiratie. Ze voegt daar veel kleuren aan toe, zodat de beelden diepte en vrolijkheid krijgen. Mij viel een klein lapje aan de zijkant van haar tafel op: twee fietsers ( ik neem aan Gillian en haar man) in Bayeux in de stijl van het beroemde tapijt.
Ik kan hier maar een deel laten zien van wat we gezien hebben. En op de foto is het nooit zo mooi als in het echt. Maar je krijgt hier een idee wat er voor prachtigs te zien was. Volgende keer nog meer plaatjes.

Dit bericht is geplaatst in handwerken. Bookmark de permalink.

4 reacties op Expo Veldhoven 2014 (deel 1)

 1. Mien B. schreef:

  Mooi verslag Saskia. Dit is opnieuw genieten!

 2. Chris schreef:

  Je laat bijzondere dingen zien Saskia. Ik vind zulke echte, gebruikte dekens altijd prachtig. Die hebben wat je noemt geschiedenis! Maar ook de koeien, wat enig! En dan die hoedjes, dat zou je toch niet op een expo in Veldhoven verwachten.!

 3. Saskia schreef:

  @Chris, dat maakt Veldhoven ook zo leuk: altijd iets extra’s te zien buiten de quilts om.

 4. Berthi schreef:

  Leuk om hier nog een verslag te lezen. Jammer dat ik het lapje van Bayeux van Gillian heb gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *