Eindhoven museum

Eindhoven museum

Eindhoven museum

kruidenthee

kruidenthee

Vorige week hebben we eindelijk eens een bezoek gebracht aan het Eindhoven Museum.
Het Eindhoven Museum is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven en Museum Kempenland Eindhoven. De weg vragen naar het Eindhoven museum gaf wat verwarring. Je kunt beter vragen naar het Openluchtmuseum, merkten we.
Het museum ligt schitterend in de Genneper parken in Eindhoven. We hebben er een wandeling in de omgeving aan vastgeknoopt.
Het Eindhoven museum is een openluchtmuseum in de trant van het bekendere Archeon met gebouwen die zo oorspronkelijk mogelijk zijn gebouwd met archeologische vondsten in Eindhoven en omgeving. Je wordt door 5 tijdzones geleid als je de rode houten pijltjes volgt.

Tolhuys

Tolhuys

Zo kom je binnen (en ga je weer weg) door het Tolhuys, een reconstructie van een 16de-eeuws huis. Aan het eind van de vorige eeuw kwamen de restanten tevoorschijn bij het slopen van een boerderij die er ‘omheen’ gebouwd was.

Herberg Den Bonten Os

Herberg Den Bonten Os

De herberg Den Bonten Os is gebaseerd op historisch bouwonderzoek aan het huis Den Ossecop aan de Eindhovense markt.
Helaas is de herberg alleen in bedrijf op evenementendagen en in vakantieperiodes. Wij hadden dus pech. Ik had wel een lunch met een historisch karakter willen nuttigen.

Adellijke hoeve

Adellijke hoeve

De adellijke hoeve is duidelijk van een oudere datum. De indrukwekkende dakconstructie maakt de status goed duidelijk. Het zou zo maar eens de voorloper geweest kunnen zijn van het kasteel van Eindhoven volgens de beschrijving.

Toilethuisje

Toilethuisje

Niet alleen imposante gebouwen, maar ook klein spul is te zien. Her en der staan er toilethuisjes. ‘Niet gebruiken!’ wordt ons met nadruk bij binnenkomst gezegd. Geen probleem hoor, hier zou ik niet op mijn gemak zitten. Of toch? 😉

houten put

houten put

We hebben niet geprobeerd of uit de houten put werkelijk water gehaald kan worden. Al zou het me niet verbazen. In het verleden heeft een groep hier een poosje geleefd alsof het die pre-historische tijd was.

schapen

schapen

Natuurlijk lopen er in het museum ook dieren rond. Net zoals toen leven hier kippen, schapen en wolvarkens.

wolvarkens

wolvarkens

Tot in de 19de eeuw liepen dit type varkens overal in Nederland. Import van Chinese varkens met minder vet en meer vlees hebben sindsdien geleid tot het moderne varken dat we nu kennen.  In Hongarije hebben ze het ras weten te behouden en nu zijn er zelfs een paar fokkers in Nederland! De wolvarkens die hier rondlopen zijn geleend van een fokker uit Ermelo.
Zou deze ‘wol’ ook gesponnen kunnen worden, vraag ik me af.

rondleidster

rondleidster

naaister

naaister

Hoewel er op een doordeweekse dag weinig activiteit is, hebben we toch enkele vrijwilligsters getroffen. Natuurlijk de dames van het Tolhuys waar ook de museumwinkel gevestigd is. Maar ook iemand die de dagelijkse rondleiding verzorgde (elke dag om 14 uur, behalve bij evenementen) en een dame die bijna klaar was met het op authentieke wijze naaien van een tuniek kwamen op ons pad. Grappig om te zien dat de twee laatsten brildragend waren. Iets minder authentiek.
Op textielgebied was er trouwens toch wel het een en ander te zien. Er staat een wevershuis dat gebaseerd is op de opgravingen van de eerste stadshuizen van Eindhoven die zijn gevonden onder het winkelcentrum Heuvelgalerie.

weefgetouw

weefgetouw

weefgetouwen

weefgetouwen

weefsel

weefsel

Verschillende weefgetouwen staan opgesteld alsof er nog geweven wordt. Ik ben benieuwd of er inderdaad nog mee gewerkt wordt of dat het alleen decoratie is.

sprang

sprang

Ook zag ik een getouw met sprang, een vlechttechniek die in de vroege eeuwen veel meer dan nu werd gebruikt voor het maken van textiel.

kaartweefband

kaartweefband

Op een plaats waar ik het niet verwachtte, stond een mand waarop een band lag die met kaarten was geweven. Ook die techniek stamt al van heel lang geleden. Ik heb me er een paar jaar geleden in verdiept, maar door het borduren is het voorlopig ‘in de ijskast’ gezet.

molenspel

molenspel

Het museum is heel erg geschikt voor gezinnen. Overal is wat te doen. Er is onder andere een speelbos en een trekpontje. Spellen zoals het molenspel gemaakt van primitieve materialen zoals stenen en hout vind je her en der op onverwachte plekken.

calligraferen

calligraferen

Elk weekend, op feestdagen en in de vakanties worden er doe-activiteiten georganiseerd, zoals koekjes bakken, ‘wapens’ maken of calligraferen. De entree is dan wat hoger, maar €8,50 is toch een prima bedrag voor zo’n leuk dagje uit. Wij betaalden slechts 5 euro entree per persoon.
Ik vond het boeiend en hoop er nog eens op een evenementendag te komen, zodat er meer bedrijvigheid te zien is.

Dit bericht is geplaatst in musea, wandelingen. Bookmark de permalink.

5 reacties op Eindhoven museum

 1. Maria schreef:

  Mooie foto’s om jullie uitstapje in Eindhoven te illustreren! Het lijkt me trouwens een leuke omgeving om kinderen kennis te laten maken met het verschijnsel ‘museum’.
  Wat die ‘wolvarkens’ betreft: wat een prachtige beesten zijn dat. Ik denk niet dat hun vacht kan worden gebruikt om te wol te spinnen, hoewel het wel lijkt of de varkens gekleed gaan in een laagje vilt. Heel apart!
  Heb je het museum laten weten dat ze eigenlijk op zoek moeten naar vrijwilligers zonder bril, horloge, mobiele telefoon en sportschoenen?

 2. Saskia schreef:

  O Maria, ik denk dat ze al blij zijn, dat ze überhaupt vrijwilligers hebben kunnen vinden! Eisen stellen zoals bril en horloge thuis laten, kan echt niet meer tegenwoordig. 😉

 3. Chris schreef:

  Oh wat verschrikkelijk leuk lijkt het me daar. Vooral als het een beetje mooi weer is, lijkt het me heerlijk om daar rond te dwalen. Wolvarkens, daar had ik nog nooit van gehoord. Is dat haar ook echt zacht? Net zoiets als bij een schaap, maar dan minder dik?

 4. Eindhoven Museum schreef:

  Hallo Saskia,
  Goed te lezen dat je het naar je zin hebt gehad op ons museum. Wat een leuke blog heb jij geschreven over Eindhoven Museum!
  Op een leuke informatieve manier maak jij ons museum kenbaar bij jouw lezers en ik zou het graag delen met onze volgers.
  Dank je wel voor je spontane blog en mocht je een leuk evenement bij ons willen meemaken dan heb ik een tip voor je; Op 27 en 28 september komt het grootste Festival Levende Geschiedenis naar ons museum met meer dan 500 figuranten die allerlei oorlogen en bevrijdingen, die wij gehad hebben, gaan uitbeelden. Zodra er meer nieuws is omtrent dit festival komt dit op de website en op onze facebookpagina.
  Ik hoop je snel weer te zien in ons museum.
  Met hartelijke groet, Diana Jacobs, Eindhoven Museum

 5. Marijna schreef:

  Leuk museum Saskia. Lijk veel op Archeon. Wat zijn sommige handwerk technieken al oud he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *