Dag treinkaartje! Ik zal je missen…

strippenkaart

strippenkaart

Na de strippenkaart is vanaf vandaag ook het papieren treinkaartje geschiedenis.
We moeten allemaal aan de OV-chipkaart.
Met gevoelens van nostalgie heb ik in mijn archieven gespeurd naar oude kaartjes. Dagboeken, plakboeken en vele doosjes met allerhande papiertjes zijn door mijn handen gegaan. Het was sowieso een leuke reis door mijn geschiedenis.

1972

1972

Het oudste kaartje wat ik kon vinden is van 11 november 1972.
Ik reisde van Eindhoven naar Geldrop (en terug) waar een jarige schoolvriendin woonde.
Is het mijn eerste treinreis geweest? Ik denk het niet. Zover ik weet, heb ik in mijn tienerjaren een paar keer met de Tienertoer gereisd, een kaart waar je als tiener binnen een bepaalde termijn drie dagen onbeperkt kon reizen. (Hij is nog steeds of weer? te koop!)
De treinkaartjes waren nog klein en van karton. De conducteur knipte er een gaatje in als bewijs van controle.

Opland poster

Opland poster

1981

1981

Dezelfde soort kaartjes werd op 21 november 1981 nog steeds verkocht.
Piet en ik zijn die dag naar Amsterdam geweest. Daar waren we twee van die 400.000 verontwaardigde mensen die meeliepen in de grootste demonstratiemars ooit gehouden in Nederland. We waren (en zijn nog steeds) tegen de kruisraketten.
Deze kaartjes zijn het ultieme bewijs dat wij er die gedenkwaardige dag bij waren.

2013 automatenkaartje

2013 automatenkaartje

Het laatste gele automatenkaartje in mijn verzameling is van vorig jaar. Van Heerlen naar Sittard, dus dat zal een bezoek aan Jeanny zijn geweest. Altijd gezellig, dus ook dit kaartje is een souvenir, dat prettige gevoelens oproept.

2013 zelf geprint

2013 zelf geprint

De laatste jaren heb ik vaak thuis achter de pc mijn treinkaartjes besteld. Bij het uitprinten verscheen er dan altijd een of ander willekeurig persoon op de achtergrond als een soort echtheidskenmerk. Ook mijn geboortedatum, maar die heb ik hier onleesbaar gemaakt.
Na lang aarzelen ben ik een poosje geleden toch maar de OV-chipkaart gaan gebruiken. Natuurlijk heel handig als je haast hebt of het ene moment nog niet weet of de reis het volgend moment nog wel door zal gaan. Maar dat de OV-organisatie rente vangt over mijn geld steekt me.
Ik denk met weemoed terug aan de tijd van het fysieke souvenir van een reis per trein.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

3 reacties op Dag treinkaartje! Ik zal je missen…

 1. Elly schreef:

  tja, Saskia, de vooruitgang gaat ons soms iets te snel nietwaar? en een kaartje in je dagboek plakken……

 2. ine schreef:

  In mijn knopendoosje zit een klein vakje vol met treinkaartjes….al die kartonnen kaartjes in allemaal hetzelfde formaat waren ideale malletjes voor een quilt……
  herstel: zijn ideale malletjes voor een quilt…….ooit!

  In datzelfde doosje zitten ook nog een paar buttons uit dezelfde periode als jouw Opland poster en met hetzelfde onderwerp 🙂

 3. Berthi schreef:

  Vandaag veel aandacht voor het allerlaatste papieren treinkaartje. Het begon vanochtend vroeg al in de krant en natuurlijk heb ik net als jij een berichtje geplaatst op mijn blog.

  Geweldig dat jij die mooie oude treinkaartjes hebt bewaard! Zuinig op zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *