Boodschappen van de Kantfabriek

Gisteren (zaterdag 23 augustus) zijn Piet en ik naar Horst geweest. Op zich een leuk plaatsje in Noord-Limburg, maar het leukste is nog wel museum de Kantfabriek. Naast de nog steeds functionerende kantfabriek is het een museum met wisselende, interessante exposities en er worden ook workshops en cursussen gegeven. Het museum bestaat dit jaar 5 jaar en daarom was er gisteren naast de jaarlijkse cursusmarkt ook een markt met van alles en nog wat op textielgebied.

cursusmarkt

cursusmarkt

kantkloswerk

kantkloswerk

De cursusmarkt was gesitueerd op de bovenetage. Achter diverse tafels waren docenten en plaatsvervangers maar al te bereid over hun vakgebied te vertellen. Vele voorbeelden werden getoond om de gasten over te halen om aan een cursus of workshop mee te gaan doen. Ik twijfelde. Zou ik? Nee, ik heb mijn handen op dit moment meer dan vol. Maar kantklossen zoals de dames van ” ’t klöske” op deze wandlap laten zien, is toch wel erg leuk. En verdwijnvlies, daar wilde ik toch ook al lang wat mee? En zeefdrukken zou ik toch echt wel kunnen gebruiken voor mijn tassen. Hoeden maken, mijn moeders vak oppakken? Nee, nee, in beperking toont zich toch de meester? 😉

Unlace

Unlace

Natuurlijk zijn we ook het museum in gegaan. Tot en met 28 september is daar de expositie “Traditie ontmoet de toekomst” te zien. Allerlei innovaties op textielgebied worden getoond. Zoals de body op de foto. Eef Lubbers heeft met de kantklostechniek en thermochroom materiaal een kledingstuk gemaakt. Thermochroom wil zeggen dat het verkleurt als de temperatuur verandert. Je ziet op de foto het lichte gedeelte dat is ontstaan nadat ik dat met de föhn heb verwarmd. Natuurlijk is het de bedoeling dit door aanraken te veroorzaken, maar met de föhn gaat het ietsje sneller 😉

markt

markt

markt

markt

buit

buit

Gelukkig was het droog toen we de textielmarkt op gingen. Daar kon voor een habbekrats allerlei boeken en tijdschriften en een breed assortiment textiel gekocht worden. We waren er pas tegen drieën, dus ik vermoed dat het beste er al uit was. Maar nog genoeg moois om een flinke buit in te slaan. Piet was zo lief om de gewichtige stapels Ariadnes en Handwerken zonder Grenzen naar de auto te slepen. En wat kan ik weer dromen van alle tassen die met deze lapjes, koorden en haaksels kan maken. Mijn dag was al helemaal goed.

Zoek de stilte die bezielt

Zoek de stilte die bezielt

We besloten in Venlo te gaan eten. Na het centrum verkend te hebben, zijn we op het dominicanenplein bij brasserie Zin binnengestapt. De hapjesparade die we kozen, was een heerlijk avondje tafelen met zeer smakelijke gerechtjes. Ondanks de drukte (alle tafeltjes waren op een gegeven moment bezet) was de bediening de hele avond attent en vriendelijk. Een aanrader!
We zaten aan het raam met uitzicht op het plein waar deze Dominicaner broeder ons opriep: “zoek de stilte die bezielt” (beeld van beeldhouwer Ger Janssen). Achter hem staat het voormalige Dominicanenklooster, waar nu het Toon Hermanshuis en een cultureel centrum zijn gehuisvest.

hek

hek

linkmiechel

linkmiechel

Weer op weg naar de auto zagen we naast het voormalige Dominicanenklooster een hekwerk met carnavaleske kopjes. Ah, zo ziet een linkmiechel er dus uit! (Een linkmichel of linkmiegel is volgens van Dale Bargoens voor een lepe, leuke, eventueel ook gevaarlijke kerel.) Toch weer wat geleerd gisteren 😉

Dit bericht is geplaatst in algemeen, musea. Bookmark de permalink.

4 reacties op Boodschappen van de Kantfabriek

 1. Maria schreef:

  Saskia, je hebt weer eens een mooi verslag en prachtige foto’s gemaakt!
  Dat was dus in ieder geval een mooie en welbestede vakantiedag, al zal voor Piet het laatste deel van de dag interessanter zijn geweest dan het eraan voorafgaande deel.
  Geweldig, die kopjes op de spijlen van het hek. Ik had tot nu toe alleen mijn eigen voorstelling van een ‘linkmiechel’, maar een aanvulling op je eigen voorstelling van iets is altijd welkom. Ik moet dat hek ook wel eens zijn gepasseerd in het verleden, maar ik heb die opbeurende hoofdjes niet opgemerkt. Ik ben benieuwd naar je ‘buit’.
  Ik wens Piet en jou nog een fijne vakantie verder.

 2. ine schreef:

  Al weken stond het in mijn agenda, de markt in de Kantfabriek!!
  Maar op het laatste moment kwam er toch iets tussen en moest ik het voorbij laten gaan 🙁
  Met jouw leuke verslagje kan ik toch een beetje sfeer proeven.

 3. Saskia schreef:

  @Maria: Hahaha, inderdaad heeft Piet meer van de avond genoten!
  @Ine: Ik had zo gehoopt jou daar te treffen. Jammer dat je niet kon komen!

 4. Chris schreef:

  Wat is er toch veel te doen en te bewonderen. Dit was natuurlijk echt iets voor jou. Wat apart, die kleurverandering bij veranderen van de temperatuur. Nooit gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *