Reisje langs de kust deel 3 Egmond en Philippine

Als ik zo de titel bekijk, lijkt het wel een echtpaar, de heer Egmond en de schone Philippine, waarover ik wil schrijven. Ik moet je teleurstellen, het zijn gewoon twee leuke plaatsen, waar we geweest zijn tijdens ons reisje langs de kust.

windmolens

windmolens

Zaterdagochtend gingen we vanuit Heiloo (waar we in een hotel hadden geslapen) richting zee. En dan kom je terecht in Egmond. Het was lekker zonnig toen we een stuk strand verkenden. Het windmolenpark was goed te zien. Ook werd er nog les gegeven in windsurfen.
Nadat we op een beschut terras van een strandtent een lekkere kop koffie hadden gedronken, begon het langzaamaan toch grijzer en grijzer te worden. Tijd om weer naar de auto te wandelen. De windmolens waren niet meer te zien en de windsurfers hadden een droger plekje opgezocht. Inmiddels was het zachtjes gaan regenen.

vuurtoren Van Speijk

vuurtoren Van Speijk

Toch nog even de vuurtoren op de kiek gezet. Een heel speciale vuurtoren bleek. Dit is het officiële monument voor Jan van Speijk. Je weet wel, die van “dan maar de lucht in!”.
Van Speijk werd op 31 januari 1802 geboren en is opgegroeid in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Daar werd hij opgeleid tot kleermaker. Maar hij voelde zich aangetrokken tot het zeeleven en heeft vanaf 1820 bij de Marine zijn sporen ruimschoots verdiend. Op 5 februari 1831 heeft hij zijn kanonneerboot in de lucht laten vliegen, zodat die niet in handen van de vijand (België) zou vallen. Hijzelf, 28 bemanningsleden en een onbekend aantal Antwerpenaars kwamen daarbij om het leven. Jan was net 29 jaar oud.
Koning Willem I heeft niet lang daarna de vuurtoren van Egmond verklaard tot Van Speijk monument. Bovendien is er een Koninklijk Besluit genomen, dat de Marine voortaan altijd een boot zou hebben met de naam Van Speijk. Cool toch!

mosselmonument

mosselmonument

mosselbank

mosselbank

Op de laatste dag van onze reis zijn we naar Zeeland gereden. Zoals elk jaar wilden we daar verse Zeeuwse mosselen gaan eten. Deze keer niet in Yerseke, maar in Philippine, de “mosselstad”.  Daar zijn maar liefst 8 mosselrestaurants, en dat in een stadje met 2200 inwoners! Toevallig was het de laatste dag van hun mosselfeest met kermis en live optredens.
In hotel-restaurant Au Port hebben we een heerlijk mosselmenu voorgeschoteld gekregen. Gelukkig waren we er op tijd, want het duurde niet lang of alle tafeltjes waren bezet.
We waren vermoeid, dus na een kleine wandeling door het dorp, waar we het mosselmonument en de mosselbank tegenkwamen, zijn we maar in het hotel blijven slapen. Zo konden we de volgende dag weer opgewekt huiswaarts gaan.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

4 reacties op Reisje langs de kust deel 3 Egmond en Philippine

 1. Hilda de Wit schreef:

  Wat een mooie site heb je! Ik kwam via afbeeldingen van Randje per week even een kijkje nemen en ben helemaal onder de indruk. Een foto van jouw randje per week project in ’t geheel heb ik niet gezien en daar was ik nieuwsgierig naar, omdat je het op donkerblauwe borduurstof maakt, maar ik kom vast nog eens een kijkje nemen.
  Vriendelijke groeten.

 2. Chris schreef:

  Oh wat leuk dat jullie zo’n reis langs de kust hebben gemaakt. Heel wat anders dan het mooie Limburg hè?! Ruim, vergezichten, zee, zand en wind. Heerlijk om daar eens van te genieten. Waar zaten jullie in Heiloo? Daar hebben wij 24 jaar gewoond!

 3. Saskia schreef:

  We logeerden in het Fletcher hotel aan de Kennemerstraatweg.
  Ja, wat is er toch veel moois in ons land te bekijken, hè!

 4. Saskia schreef:

  Leuk dat je mijn blog hebt gevonden, Hilda!
  Mijn tweekleurenlap in z’n geheel? Dat vind ik niet zo interessant.
  Misschien als hij helemaal vol is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *