Saskia
home

borduren
aan de muur
merklappen
lavendelzakjes
kerst en nieuwjaar
pakketten
werk van moeke
werk van anderen
werk op de plank
verlanglijst

naaien
kleding
tassen
knuffels
patchwork
applicatie

breien
haken
diverse technieken

merklappen
Klik om de foto te vergroten... Natuurlijk weet je wat een merklap is.
Anders kun je het altijd nog nalezen op de website van MERKWAARDIG, vereniging van merklapliefhebbers.
Ik begin hier met de rode schoollapjes, omdat moeder's lapje uit 1932 mij zo dierbaar is.
Zelf heb ik er drie gemaakt.
Eén naar het lapje van mijn moeder, maar dan met mijn eigen gegevens.
Het volgende naar een patroon van Elma, die me zomaar verraste met dit patroon.
Ik heb het aangevuld met mijn sterrentekens (scorpio en paard) en twee scharen.
Het derde naar aanleiding van de mooie expositie "Aan de rol" in Lier met prachtige pronkrollen. Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Of dit volgens de regels van MERKWAARDIG merklappen zijn, is nog maar de vraag. Toch zet ik ze hierbij, omdat ik met deze lapjes mijn eerste stapjes op het borduur-pad heb gezet.
Allerlei steekjes leerde ik hiermee. Maar de kruissteek heeft de race gewonnen.

Klik om de foto te vergroten... In 1970 waren mijn ouders 25 jaar getrouwd. Ik was 15 en kon ze geen duur cadeau kopen. Daarom heb ik een klein borduurtje gemaakt. Dat het erg gewaardeerd werd, blijkt wel uit het feit, dat het tot haar dood in moeders slaapkamer heeft gehangen. Klik om de foto te vergroten...
Toen ze in 1985 40 jaar getrouwd waren, heb ik een levenslap voor ze gemaakt. De griekse rand en letters staan onderaan, omdat ze dat jaar naar Griekenland op vakantie waren geweest. De vlaggen representeren alle landen waar ze in de loop der jaren waren geweest. De poppetjes stellen de kinderen voor. Dat ene meisje ben ik. Mijn vader heeft bij Philips gewerkt, viste als hobby en draaide houten kandelaars. Mijn moeder heeft dameshoeden gemaakt, naaide en breide heel veel kleren voor ons toen we klein waren, en spaarde wijwaterbakjes. Mijn vaders initialen zijn PG en hij is geboren in Eindhoven. Mijn moeders initialen zijn AE en zij is geboren in Oud- en Nieuw-Gastel. Klik om de foto te vergroten...
Toen mijn schoonmoeder Lotte in 1992 70 jaar oud werd, heb ik ook voor haar een levenslap gemaakt. Bovenaan staan haar vijf kleinkinderen genoemd. Daaronder de zonen en schoondochters verbeeld met hun (ex-)beroep. (vrouwen roze, mannen lichtblauw) De oudsten bij de marine, daarnaast bij de NS en in de bloemen, dan op de vrachtwagen en in de zorg, de volgende deed iets met radioactief materiaal en zijn vrouw in de boekbinderij en ten slotte Piet en ik met onze ijzerwarenwinkel (ik als tang, haha!). Daaronder de initialen van haar ouders en haar geboortejaar. Haar achternaam Muijen spelde ze altijd met: mmmmm, uien. Vandaar M en de uien. Ze had vele hobbies, zoals toneelspelen (ze kreeg vaak mannenrollen en speelde eens een koning), kruiswoordpuzzels, breien en pianospelen. We waren er trots op dat ze op haar leeftijd nog voor de lol Russisch had geleerd. Vandaar de Russische tekst, uit te spreken als zdrazwoej, wat goedendag betekent. Het muziekstukje is "Nobody knows the trouble I've seen", als vertegenwoordiging van haar pianospel, maar ook vanwege de ellende die ze in haar jonge jaren heeft moeten doorstaan.
Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder zijn niet meer in leven. De levenslappen hangen daarom inmiddels bij mij aan de muur.

Klik om de foto te vergroten... Is de welkomlap een merklap?
Dan hoort hij vast in de categorie letterlappen.
Ik heb het woord "welkom" in 46 bestaande en fictieve talen geborduurd.
Telkens heb ik geprobeerd om een lettertype te vinden of te maken, dat bij die taal past.
Er werd zoveel naar het patroon gevraagd, dat ik het via handwerkwinkel Naald & Draad ben gaan verkopen.
Het hangt in het halletje naast de voordeur om iedereen welkom te heten.

Klik om de foto te vergroten... Dit paarse alfabet heb ik gemaakt voor Rico, toen hij jaren geleden zijn restaurant Pomerol had verbouwd. Traditioneel vakmanschap in een nieuw jasje. Net als dit alfabet.
Inmiddels heeft hij het kleurenschema van het dinergedeelte hierop afgestemd!
Ik vond het patroon in een DMC-boekje.

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Blackwork is een borduurtechniek van rechte steekjes.
Als je er voor zorgt, dat voor- en achterkant van het werk gelijk zijn, dan heet het Holbein. De schilder Holbein heeft ooit kleding met dit type handwerk geschilderd.
Op dit blauwe lapje heb ik blackwork en Holbein geoefend. Vandaar dat ik het hier bij de merklappen laat zien.

Klik om de foto te vergroten... Voor het jubileumjaar 2013 van MERKWAARDIG werd gevraagd een vierkantje te borduren van een bepaald formaat. Er wordt t.z.t. een kussentjesproject van gemaakt. Het onderwerp moest "water" zijn. Dat is sowieso het thema van het jubileumjaar.
Als nerd kon ik het niet laten om er H2O van te maken. De H in een speels stopwerk, de 2 in kruissteek en de O in stiksteek. De druppels zijn in verschillende steken uitgevoerd. Daarom ook voor dit lapje een plaatsje op deze merklappenpagina.
lijn