Saskia

home

borduren
aan de muur
merklappen
lavendelzakjes
kerst en nieuwjaar
pakketten
werk van moeke
werk van anderen
werk op de plank
verlanglijst

naaien
kleding
tassen
knuffels
patchwork
applicatie

breien
haken
diverse technieken

Moeke Mijn Moeke Antonia Ernest is op 11 oktober 2002 op 80-jarige leeftijd overleden.
Ze was erg creatief. Van 1937 tot 1945 heeft ze dameshoeden gemaakt achtereenvolgens bij Cartigny en Govers-Voss in Eindhoven.
Jammer, dat er zoveel is verdwenen van al haar creativiteit. Een kleine selectie vind je hieronder en op de pagina's "Knuffels" en "Barbie". Je vindt ze onder de menuknop "Andere handwerken".
Saskia & Moeke
Moeke was nogal chaotisch en hield (daarom?) meer van vrij borduren; ik ben meer gestructureerd en werk liever met kruissteekjes.
Rechts zie je Moeke en mij ergens in de zestiger jaren.

lijn

Klik om de foto te vergroten... In 1932 was Moeke 10 jaar oud en heeft ze op school deze klassieke merklap geborduurd. Het is haar enige borduurwerk in kruissteek waar ik van weet.
Mijn banner bovenaan deze site heb ik geborduurd met letters en een randje van deze merklap.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Zoals veel moeders in de naoorlogse jaren maakte Moeke veel kleren voor haar kinderen. Dit onderjurkje van eenvoudige witte katoen werd versierd met een kantje en een geborduurde roze S van Saskia.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Toen mijn jongste broer geboren werd, had Moeke al 5 kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 rondlopen. Toch vond ze de tijd om tijdens haar zwangerschap te borduren. Veel van die spulletjes zijn er niet meer. Versleten of weggegeven. Ik herinner me bijvoorbeeld een lakensetje met blauwe "Bambi"hertjes. Net als het spuuglapje op de foto kwam het ontwerp uit een Ariadne van die tijd.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... De foto's hiernaast geven een detail van twee tafelkleden. De bloemen waren op de stof voorgedrukt.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Een tafelkleedje met een centraal geborduurd gedeelte. Dit is een mooi voorbeeld van haar stijl van borduren.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Ook deze vrouwenfiguur is uitgevoerd in de typische stijl van Moeke. Het is een paneel van 21cm x 51cm. Moeke heeft hier o.a. gebruik gemaakt van pareltjes en goud- en zilverdraad. Ik vind het een fraai stuk in ontwerp en uitvoering.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Uit dezelfde periode een spiegel rondom versierd met borduurwerk, kant en kralen.

lijn

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Van hetzelfde patroon twee verschillende uitvoeringen maken, dat was Moeke wel toevertrouwd. Twee kussenovertrekken met tropische, veelkleurige vissen.

lijn